Хотел Двореца – Велинград

Статии, оферти, мнения

Удрини езера

Урдините езера се намират в Рила, между връх Мальовица и Седемте Рилски езера. Те не са много известни, но пък са невероятно красиви. Имат ледников произход. Не са често посещавани, защото достъпът до тях е доста труден. Намират се в най-далечната част на Северозападна Рила, на час и половина от най-отдалеченото езеро от Седемте рилски езера Сълзата. Сравнително близо се намира балнеолечебният курорт Сапарева баня.

Удринските езера са шест и имената им са подобни на Рилските езера. Наричат се Сухото, Триъгълника, Голямата и Малката паница, Ботаническото, което се нарича още Удавника и Рибното, което често се бърка с Рибното езеро от Седемте Рилски езера.

Местността около езерата не е много стръмна и камениста, върховете са по-заоблени и през пролетта има много зеленина, което не е типично за тази част на Рила. Самите езера са доста малки Най-малкото е Рибното езеро, но пък е с най-голям водосборен басейн. Най-ниско се намира Голямата паница, което е с най-голяма площ и обем. То е на височина 2278 метра. На височина 2375 метра надморска височина е Сухото езеро, което е най-високо. То е кръгло и е дълбоко 5 метра, а най-дълбоко е Малката паница и е 7,5 метра. От там започва малък водопад, който се влива в Голямата паница, а от него започва Урдина река.

Ако желаеш да научиш повече за настаняване в Сапарева баня виж тук.

През 1985 година Удрините езера са признати от държавата за природна забележителност и за зарибени с риба- балканска и дъгова пъстърва. Но в Националния парк Рила риболовът е забранен. До красивите ледникови езера се стига през два маршрута. Едната пътека тръгва от хижа „Иван Вазов“ и минава през тях до връх Мальовица, а втората се отклонява през хижа Вада. Тя следва поречието на Урдина река, но е трудно проходима. Отклонението за „Вада“ е до Яворова поляна, където е и мостът над буйната Урдина река.По пътя от Мальовица за хижа „Иван Вазов“ на около час след върха пътят се отклонява към езерата. Двете пътеки са доста тежки за преход и не са маркирани и не се препоръчват за туристи без опит. Преминаването става с водач или опитен планинар, който е наясно с обстановката.

четвъртък, август 1st, 2019 Без категория